Etik for journalister på nettet, zoomboom anmelder

  • Etik for journalister på nettet, zoomboom anmelder

Etik for journalister på nettet, zoomboom anmelder

Forfattere; Jacob Albrecht/Anders Markmann Andreassen

173 sider

Forlaget ajour, kr. 241-268

Etik for journalister på nettet, zoomboom anmelder. En rigtig god og nyttig bog for alle journalister. 14 vigtige temaer om, hvordan journalister bør møde læserne/brugerne og kollegaerne. Journalistelever, journaliststuderende og autodidakte vil have stor glæde af bogens konstruktive råd om journalistisk metode på sociale medier. Uddannede og erfarne journalister vil kunne bruge bogen til at overveje en række væsentlige områder, der i dag præger en moderne digital journalistik branche under forandring. Det handler om præcision, erkendelse af fejl, organisering af sikre systemer til fejlretning og i det hele taget håndtering af journalistik på sociale medier. Bogen kredser i alle artikler om tre grundlæggende journalistiske principper; kildekritik, kildebeskyttelse og hensynet til medborgeren.

Bogen beskriver systematisk med illustrative eksempler, hvad der går galt og hvordan fejl og unøjagtigheder får  konsekvenser for aktører og kollegaerne på konkurrerende digitale nyhedsplatforme. Bogen vender et kritiske blik imod egne rækker og udpeger velanskrevne medier, der har problemer med bl.a. at få rettet fejl og forholde sig til ekstern kritik. Hvert afsnit afsluttes med kortfattede anbefalinger

Bogen beskriver bl.a. hvordan journalister bør bruge citater, hvad angår længde og kreditering. Hvem har ansvaret for et retweet? Hvornår er man privat og hvornår er man professionel og hvilke regler stiller virksomhederne for journalisternes private og professionelle aktiviteter på sociale medier.

Bogen er fuld af gode råd og gode intentioner og ufrivilligt bliver bogen en temmelig detaljeret beskrivelse af en branche midt i et paradigmeskift af dimensioner. Ved læsning af bogen bliver det mere end tydeligt, at journalister de kommende år vil komme til at forholde sig til en ny forretningsmodel.

Bogens svaghed

Bogens svaghed er, at den vil meget forskelligt og vinklen ikke altid er lige skarp i forhold til titlen, Etik for journalister på nettet. Der bliver ikke skelnet præcist mellem etikproblemstillinger og almindelige håndværksmæssige normer for journalister. Etik er værdibaseret og handler altid om redelighed. Sandheden er, at journalister  sjældent vildleder og er uredelige,  men derimod er presset af arbejdsvilkår, der gør det vanskeligt at overholde gamle journalistiske procedurer. Derfor får bogen en lidt uheldig sammenblanding af kvalitet og etik. Dårlig sprogbrug i kommentarspor, aggressive kommentarer, trolls og andet som præger en åben debat på sociale medier har ikke noget med journalistisk etik at gøre, men er et spørgsmål om redaktionelt ansvar.

Etik for journalister på nettet, zoomboom anmelder.

 

8 Point i alt
Zoomboom anbefaler denne bog

Brugerbedømmelse: Bliv den første!

UA-30783613-1