Bare det var mig

Bare det var mig, eller godt det ikke er mig. Hvis journalisten kan fremkalde enten den ene eller den anden reaktion hos seeren er det godt. Seeren vil fascineres med en dramatisk historie, som seeren kan identificere sig med enten ved at føle sympati med det sete eller det modsatte. Journalistik handler, som al anden historiefortælling, om at fremkalde følelser hos seeren.

Spritbilist på TV3

Indslaget er handler om en fuld mand, som kører rundt om natten på sin knallert i en t-shirt, hvorpå der står POLITI. Polititstationen er en af de utallige tv-serier der handler om politiets arbejde.

Historien eller baggrunden

Helt overordnet er det to tilgange til journalistikken. Enten er journalisten fascineret af historien og historiens drama, eller også er journalisten interesseret i at afdække årsager og baggrund for det hændte.

Journalistens udgangspunkt er enten journalistisk eller akademisk. Den traditionelle journalistik er baseret på korte fascinerende historier med et drama ofte om hverdagsliv. Tabloidpressen og i nogen grad tv-stationernes nyheder er baseret på denne form for journalistik. Nyheder, baseret på en case, enkelt og konkret formidlet i et kortvarigt indslag. Indholdet er vinklet skarpt og seeren bliver informeret hurtigt og effektivt.

Bare det var mig

Bare det var mig handler om vores drømme, sommetider helt urealistiske drømme om dyre boliger, dyre biler, dyre rejser, dyre ombygninger eller dyr mad. Bare det var mig handler ikke nødvendigvis om misundelse, men om et begær efter et kort øjeblik at drømme sig hen et sted, hvor alle ens behov bliver dækket.

Godt det ikke er mig

Vold og ulykker trækker rigtig mange seere. Derfor ser vi det ene tv-program efter det andet om ambulancepersonale, ambulancelæger, politibetjente og brandfolk. Indhold som grundlæggende beskæftiger sig med noget vi helst ikke vil være i nærheden af. Men erfaringen viser, at vi i høj grad bliver tiltrukket af det som er skræmmende og usympatisk. Vi oplever katharsis, forløsning over ikke at være til stede. Vi mærker at vi lever ved at se andre individers kamp for at overleve.

Læs mere om bare det var mig på Internettet

Læs følgende artikel om journalistik og følelser:DR-dokumentarist: Minehistorie rammer ned i vores arkefølelser, af Rikke Faurfelt.

 

UA-30783613-1